Direktlänk till inlägg 21 maj 2010

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Av rhythm - 21 maj 2010 12:45

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

1967

The Beatles


The Beatles. De fyra killarna som bildade världens förmodligen största musikgrupp i Liverpool 1960 släppte sju år senare ett av sina mest kända album: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Albumet slog hela musikindustrin med storm och man brukar kalla det en milstolpe i musikhistorien. Albumet släpptes i den tidsperiod man bruka säga var The Beatles höjdpunkt. Det märks. The Beatles har lyckats att göra ett album som inte går att tilldela en genre. Albumet innehåller allt mellan rock, orientaliska, psykedeliska till klassiska influenser. I vissa fall till och med i samma låt. Detta beror mycket på att The Beatles tog sig mod och tid att börja experimentera. George Harrison tog sig tid att åka till Indien för att öva sig på att spela Sitar. Han kom hem med mer än nya färdigheter – han tog med sig indisk musik och kultur. Genom att använda orkestrar och inhyrda musiker tillsammans med sin egen briljans skapade dem en klassiker.


Under tidsperioden då Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band spelades in var Beatlemanian (fenomenet då The Beatles-fans bokstavligen jagade bandmedlemmarna) avtagande, eftersom The Beatles hade i augusti 1966 bestämt sig för att sluta spela live. Detta skapade fantastiska förutsättningar för The Beatles nästa album eftersom de hade mycket mer studiotid än vanligt. Innehållet i texterna är väldigt blandade. Allt från hur en enkel arbetare stiger upp på morgonen och tar sig till arbetet, en cirkusföreställning till en psykedelisk LSD-tripp. Om allt möjligt med andra ord.


Något som är häftigt med albumet är att det fortfarande lever kvar som en av världens mest kritikerrosade skivor. 43 år efter sin release är det fortfarande tidlöst. Till och med budskapen i texterna har inte förlorat sin mening alls efter all denna tid som gått. Faktumet att du sitter och läser en recension om skivan tyder på att du själv är intresserad.


Med låtar som John Lennons psykedeliska LSD-tripp i ”Lucy in the Sky with Diamonds” eller Ringo Starrs simpla pop-beat ”With a Little Help from My Friends” får albumet sådan slagkraft att det är oförglömligt. The Beatles valde att experimentera och dem lyckades. The Beatles skapade en klassiker.


10/10

Oskar Johansson Möller.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av rhythm - 21 maj 2010 12:49


Vägen till att lära sig att spela gitarr som en riktig rockstjärna är lång och det kommer säkert finnas många hinder på vägen. Men nu ska jag ge alla nya gitarrspelare lite tips för att det hela ska bli lite lättare. För det första, alla är olik...

Presentation


Detta är Rhythm-magazines blogg! Här kan man läsa blandade artiklar från tidningen, och även ladda ner tidningen som PDF!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Maj 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen


Ovido - Quiz & Flashcards